Activiteiten

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van activiteiten die in het verschiet liggen.
Kijk naar de film van het Joris Laarman Lab door Anita Star over ons standpunt over het e-book.

Jaarlijkse grote opruiming

 

Slechts één weekend in het jaar heeft de Eerste Bergensche Boekhandel een spectaculaire opruiming van restboeken uit eigen voorraad.

Daar zitten prachtige titels tussen met kortingen tot wel 70 procent. De opruiming is op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 februari.

Op vrijdag 16 februari, vanaf 17 uur, is er in de Eerste Bergensche Boekhandel een bijzondere avond over Lucebert.

Wim Hazeu, schrijver van de dan net verschenen Lucebertbiografie, houdt een causerie over de innige relatie tussen Lucebert en A. Roland Holst.

U bent van harte uitgenodigd!

Peter van Dongen & Adriaan van Dis
Familieziek, Uitgeverij Scratchbook

21 november 15.00 uur: opening tentoonstelling Familieziek in het Stripmuseum Brussel

1 december 19.30 uur: boekpresentatie in de Eerste Bergensche Boekhandel

Voor Familieziek bewerkte Peter van Dongen samen met Adriaan van Dis diens roman tot een beeldverhaal. Een roman in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. De zussen fluisteren geheimen achter het gordijn. De vader, gebrand op rechtsherstel, bereidt zijn zoon voor op een nieuw gevaar: de Russen! Te midden van dit alles vindt de jongen troost bij zijn schaduwbroertje, wiens aanwezigheid hij voelt maar over wie nooit gesproken mag worden.

‘Hun broertje. Kort na de oorlog geboren, een ongelukje, net na het kamp… Hij zat verborgen onder haar hongeroedeem. Smokkelkind, tijdens de overtocht. Thuis noemen ze hem jongen, knul, of naar het laatste karwei dat hij heeft uitgevoerd: boener, veger, stoffer of stoker. En soms, als de meisjes vrijgevig zijn, noemen ze hem heel lief broer.’

All Kinds
Lucas de Ruyter van Steveninck

presentatie van een bijzonder fotoboek
Zondag 19 november 16.00 – 18.00 uur
 

In de nalatenschap van de in 2001 overleden Lucas de Ruyter van Steveninck bevonden zich ruim tienduizend foto’s en negatieven van hoge kwaliteit. De fotografie van de Ruyter van Steveninck is een goed bewaard geheim dat voor het eerst in boekvorm wordt ontsloten. Zijn opmerkelijke leven stond in het teken van reizen en fotograferen. Om de wereld met zijn camera te verkennen had hij fotopersbureau Magnum niet nodig. Als gezagvoerder van de KLM was hij in de gelegenheid om in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw alle uithoeken van de wereld te bezoeken en deze met zijn camera vast te leggen.

 

Kunst10daagse 2017 met Gerlinde Habekotté

Op zondag 29 oktober is Gerlinde in de boekhandel aanwezig van 15 - 17 uur 

 

 

Tijdens de Kunst10daagse en daarna, tot en met 12 november, toont Gerlinde Habekotté haar werken in de Eerste Bergensche Boekhandel, zowel in de etalages als achter in de winkel, zelfs in de tuin. Het zijn smeedwerken: beelden, gebruiksvoorwerpen als messen, sleutelhanger en tuingereedschap. Daarnaast exposeert zij 3-D prints en hooikastjes.

 

 

 Vrijdagavond 6 oktober, vanaf 19:30 uur

 

Thomas Verbogt introduceert en signeert zijn nieuwe roman Hoe alles moest beginnen.

 

Thomas en Licia gaan als kinderen met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. We volgen Thomas en Licia daarna als twintigers, veertigers en zestigers. Zij blijven verbonden, ook als zij elkaar jaren niet zien. Toch zal het bijna een leven lang duren voordat Thomas begrijpt wat haar voorgoed veranderde. Hoe alles moest beginnen is een indrukwekkende roman over de liefde, de tijd, en de kracht van het verzinnen.

 

Literaire Avonden Seizoen 2017 - 2018 

 

De Eerste Bergensche Boekhandel en Museum Kranenburgh organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in Kranenburgh te Bergen.

U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:

 

12 oktober       Anna Enquist en Mirjam van Hengel over Gerrit Kouwenaar

 

23 november   Maria Barnas en Saskia De Coster

 

25 januari        Martin Reints, Joost Baars en Thomas Möhlmann

15 februari      Onno Blom over Jan Wolkers

22 maart         Tommy Wieringa en Dimitri Verhulst

 

Aanvang 20.00 uur

Plaats: Kranenburgh

Een abonnement kost 55,00 euro

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 13,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.

Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.

Eerste Bergensche Boekhandel

Oude Prinsweg 11, Bergen

Telefoon 072 - 5812481

 

 

 

 

Boekpresentatie

 

Het boek Vierspan van Jan van der Vegt wordt op vrijdagmiddag 1 september a.s. gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel. Aanvang 17.00 uur.

 

Uitgeverij Prominent te Baarn en de boekhandel nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

 

Vierspan is een biografische autobiografie. Het boek gaat over dertig jaar werken aan en leven met vier biografieën, die van Hans Andreus, Jan G. Elburg, A. Roland Holst en Hendrik de Vries.

JP speelt nummers van zijn nieuwste album Wolf!

Op zaterdag 1 juli, 16 uur, komt singer-songwriter JP Den Tex naar de Eerste Bergensche Boekhandel. Hij speelt enkele nummers van zijn nieuwste album Wolf!

Na het intieme “Speak Diary” (2011) brengt JP Den Tex nu na 6 jaar weer een nieuw studio album uit. “Wolf!” behelst het wonderlijke verhaal van de Duitse pop-producer Gustav Wolfowitz, die van de ene op de andere dag zijn New-Yorkse glitter imperium verliest, doordat hij zijn vermogen in de handen van onbetrouwbare anderen heeft gelegd. Met de muziek business gaat het slecht, hij is net zevenenvijftig geworden en zijn zoveelste relatie is op sterven na dood… “Wolf” verklaart zichzelf failliet en belandt tussen de zwervers en straatmuzikanten rond spoorwegstation Grand Central Terminal: hij heeft alleen nog zijn akoestische gitaar, zijn stem en zijn muts. Daar begint zijn hernieuwde kennismaking met die (andere) ‘American Dream’. Over dromers die het nooit zullen maken, maar toch blijven dromen, en zo het Grote Verlangen in leven houden. En daarmee de wereld draaiende…

 

Presentatie

Feestelijke middag rondom het boek

Van Big Bang tot Burn out

 

Zaterdag 13 mei, vanaf 16 uur, met bijdragen van de auteurs Wilma de Rek en Witte Hoogendijk. 

Tegelijkertijd is er een expositie van Malou Nahuys, die de illustraties voor het boek verzorgde.

 

 

 

 

Feestweekend Eerste Bergensche Boekhandel

Aanstaande zaterdag en zondag, 29 en 30 april, wordt het feest in de Eerste Bergensche Boekhandel.

Zaterdag

29 april vindt voor de eerste keer Independent Bookstore Day in Nederland plaats. Die dag vieren we de boekwinkel en de lezer. De Eerste Bergensche Boekhandel is van de partij. Voor meer informatie, zie artikel hieronder.

Zondag

30 april is de laatste dag van de Maand van de Filosofie. Speciaal voor deze gelegenheid zullen Joke Hermsen en Henk van der Waal om 15.30 uur een boeiende, korte filosofische dialoog aangaan, waarna er tijd is voor vragen en signeren.

 

Independent Bookstore Day

 

29 april vindt voor de eerste keer Independent Bookstore Day in Nederland plaats. Die dag vieren we de boekwinkel en de lezer. De Eerste Bergensche Boekhandel is van de partij. Er zijn talloze speciale uitgaven die alleen op deze dag te koop zijn. Het gaat om veertien exclusieve publicaties, van oa. Ilja Leonard Pfeijffer en Jan van Mersbergen, en gesigneerde exemplaren van bijvoorbeeld Bert Wagendorp, Adriaan van Dis, Stefan Hertmans en A.F.Th van der Heijden. Ook zijn veel bijzondere boeken in prijs verlaagd. Zo kost Nino Haratischwili’s roman Het achtste leven slechts 20 in plaats van 34,99 euro.
Maar, let op, deze boeken en aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day, op 29 april dus, te koop.

Klik hier voor speciale aanbiedingen. (Niet alle specials zijn door ons te leveren. Wilt u weten of wij een bepaalde titel in huis hebben, kom dan langs in de boekhandel of bel of mail ons.)

Expositie Marena Seeling

 

Eerst verscheen haar kleurrijke boek Water Colors, vervolgens een prachtig artikel in tijdschrift kM (kunstenaarsmaterialen). Voor ons hét moment om de betoverende aquarellen van Marena Seeling te exposeren.
Wij hopen op drommen mensen tot en met de eerste week van mei die net als wij genieten van wat zij heeft gemaakt.

 

 

Saskia Noort in de Eerste Bergensche Boekhandel

Zaterdag 3 december, van 16:30 tot 17:30 uur is Saskia bij ons in de winkel voor een ontmoeting en om haar nieuwste boek Huidpijn te signeren. Iedereen is van harte welkom.

Huidpijn is Noorts gevoeligste thriller tot nu toe, waarin ze opnieuw bevestigt als geen ander een scherp oog te hebben voor de tijdsgeest.

 

Foto: Mark Uyl
 

 

 

Feestelijke presentatie

Vrijdag 25 november, vanaf 17 uur vindt de feestelijke prestentatie plaats van de nieuwe bundel van

Hans Tentije
Om en nabij

 

Om en nabij bevat fonkelnieuwe, niet eerder gebundelde gedichten van de gelauwerde dichter Hans Tentije. Door zijn sfeervolle taal vol weemoed en verlangen en de melancholieke sfeer, weet Tentije je keer op keer te verleiden de werkelijkheid met zijn ogen te zien. Het is een prachtige aanvulling op een rijk en consistent oeuvre.

 

Het werk van de in Alkmaar woonachtige Hans Tentije werd veelvuldig bekroond, onder andere met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel van de Woestijneprijs. Vorig jaar verscheen Hoe het komt, een bundeling van zijn poëzie (1994-2010).
 

K U N S T 1 0 D A A G S E  2 0 1 6

 

De duinen in met Dirck Nab

 

In de Eerste Bergensche Boekhandel hangen vanaf de Kunst10daagse, 14 oktober, t/m 13 november tekeningen en schilderijen van Dirck Nab. Het werk is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de boekhandel, ook op zondagmiddagen.

De feestelijke opening van de tentoonstelling is op vrijdag 14 oktober vanaf 19:30 uur.

 

Literaire avonden

seizoen 2016 - 2016

 

27 oktober Karin Amatmoekrim en Inge Schilperoord - Interviewer Andrea van Pol
24 november A.F.Th. van der Heijden en Thomas Verbogt, een gesprek
19 januari Sanneke van Hassel, Pieter Boskma en Menno Wigman
16 februari Lies Van Gasse en Peter Teuninck over Nel, muze van Rik Wouters – met een introductie van Erik Vlaminck
23 maart Stefan Hertmans over De bekeerlinge

Literaire Avonden Bergen
Seizoen 2016-2017

donderdag 27 oktober 2016
Karin Amatmoekrim en Inge Schilperoord - Interviewer Andrea van Pol

Andrea van Pol gaat op deze eerste avond in gesprek met twee interessante schrijfsters van dit moment, schrijfsters die in Bergen nog niet eerder hebben opgetreden. Hoogste tijd!

Inge Schilperoord (1973) werkt als forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum. Gesprekken die ze daar met cliënten voerde vormden de aanleiding voor het verhaal over de pedofiele hoofdpersoon van haar in 2015 verschenen debuutroman Muidhond. Het boek werd stormachtig ontvangen. NRC roemt haar stijl en de dwingende kracht van haar proza: ‘Dit alles maakt van Muidhond een duizelingwekkend en diep humaan boek, geschreven door een moedige schrijfster die dóór heeft durven zoeken waar de meeste mensen zich niet durven te begeven.’
Muidhond won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van maar liefst vier andere prijzen.

In oktober verschijnt de nieuwe roman van Karin Amatmoekrim, Tenzij de vader. Eric Lie is 71 jaar oud en een taekwondo-grandmaster in Paramaribo, door velen gezien als een levende legende. Een man die ongehinderd door zijn leeftijd hartstochtelijk blijft jagen op wild, en op vrouwen. Een man met veel kinderen. Een van die kinderen, Karin Amatmoekrim, besluit op zoek te gaan naar de man achter de verhalen, in de hoop uiteindelijk haar vader te vinden.
Karin Amatmoekrim is in 1977 geboren in Paramaribo als dochter van een Javaanse moeder en een Chinees-Creools-Indiaanse vader. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland en publiceerde inmiddels vijf romans. Haar voorlaatste boek, Het gym, werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, over Anton de Kom (2013), kreeg lovende kritieken.

naar boven

donderdag 24 november 2016
A.F.Th. van der Heijden en Thomas Verbogt, een gesprek

In 1983 wandelde Albert Egberts de Nederlandse letteren binnen. In Vallende ouders lazen we over zijn wonderlijke jeugd in Geldrop, in De slag om de Blauwbrug ontmoetten we hem in Amsterdam. Het bleek het begin van een grootse romancyclus, De Tandeloze Tijd, die broksgewijs episoden uit het leven van Egberts vertelt. In november van dit jaar zal deel 6 van deze cyclus verschijnen, een grote gebeurtenis. Ernst Quispel, de hoofdpersoon van Advocaat van de hanen (deel 4 van de Tandeloze Tijd) is weer van de partij. Kwaadschiks is volgens uitgeverij De Bezige Bij een ‘literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden (1951) dat schrijven kan: geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar met universele reikwijdte, compact en tegelijk diepgaand.’

Al vanaf het begin van onze Literaire Avonden gaat Thomas Verbogt (1952) met een zekere regelmaat in gesprek met schrijvers die hij in het bijzonder waardeert. Daarbij komt zijn eigen werk ook altijd ruimschoots ter sprake. Van hem verscheen vorig jaar de prachtige en veelgeprezen roman Als de winter voorbij is, die dit jaar genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs, en het vermakelijke boek Waaitaal. Deze avond gaat Thomas in gesprek met bevriend schrijver A.F.Th. over hun beider werk.

naar boven

donderdag 19 januari 2017
Sanneke van Hassel, Pieter Boskma en Menno Wigman

Poëzie en korte verhalen van drie bijzondere stemmen aan de vooravond van de Poëzieweek 2017.
Sanneke van Hassel (1971) blinkt uit in het tweede genre, zij ‘is in haar korte verhalen de dompteuse van het grote gebaar: ze verkleint alles, ze miniatuurt, tot de verveling, de wanhoop en het kleffe onbehagen je eenzaam in het gezicht regenen’. (HUMO). Al sinds haar debuut IJsregen (2005) toont Van Hassel zich een meester op de korte baan. Ze overtuigde ook met haar debuutroman Nest (2010), eigenlijk een roman in verhalen. In 2008 kreeg ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs en in 2013 de Anna Blamanprijs. Een ‘scherp stilist, die haar vertellingen vaak een bedrieglijke eenvoud en alledaagsheid meegeeft’ (Passionate).

Dit najaar verschijnt er van Pieter Boskma (1956) een nieuwe dichtbundel, Tsunami in de Amstel, een goede reden voor een optreden in Bergen. Maar we vroegen hem ook omdat deze dichter een beetje bij Bergen hoort met zijn liefde voor deze omgeving, zijn regelmatige bezoeken en zijn inspiraties op Roland Holst, Lucebert en Gorter. Én omdat er in de afgelopen - voor Boskma turbulente - jaren zoveel bijzondere bundels van zijn hand verschenen (Doodsbloei, Mensenhand en Zelf). We zijn toe aan een up-date.

Vorig jaar verscheen de bundel Slordig met geluk van Menno Wigman (1966). Een ‘wrang maar prachtig geformuleerd relaas van magistraal falen’ aldus Maria Barnas in De Volkskrant. Aan lof heeft het Wigman de afgelopen jaren overigens niet ontbroken: in 2012 ontving hij de A. Roland Holstprijs voor Poëzie voor zijn gehele oeuvre en het jaar daarop stond hij op de short list van de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel Mijn naam is Legioen.

naar boven

donderdag 16 februari 2017
Lies Van Gasse en Peter Theunynck over Nel - Introductie door Erik Vlaminck

In de graphic novel Nel. een zot geweld vertellen Peter Theunynck en Lies Van Gasse het verhaal van een vrijgevochten jonge vrouw aan het begin van de 20ste eeuw. Nel, de dochter van een postbode uit Koekelberg, is gebiologeerd door de wereld van schilders en beeldhouwers. Terwijl ze door de Brusselse kunstscène fladdert, loopt ze Rik Wouters tegen het lijf (nu bekend als een van Vlaanderens grootste beeldhouwers en schilders uit het begin van de twintigste eeuw. Hij wordt tot de fauvisten gerekend. Zijn sculptuur ‘Het zotte geweld’ is dé blikvanger van het Middelheimpark in Antwerpen). Maar op dat moment is Rik een jonge kunstenaar die barst van het talent. Nel wordt zijn model, zijn muze en zijn vrouw…

Peter Theunynck (1960) werd gegrepen door het levensverhaal van de kunstenaarsvrouw Nel. Hij laat het haar zelf vertellen in een beeldrijke, beklijvende taal. Theunynck is dichter, schrijver en de biograaf van Karel van de Woestijne. Onlangs verscheen zijn prozadebuut, de mooie Vlaamse familieroman De Slembroucks. In 2015 werd zijn gedicht De hunkering bekroond met de Ger Frintz Prijs voor het mooiste eenzame uitvaart gedicht.

Lies Van Gasse (1983) bracht het verhaal van Nel in beeld. Haar grafische dialoog met Rik Wouters levert op elke bladzijde vuurwerk op. Van Gasse is dichter en beeldend kunstenaar. Zij maakte de veelgeprezen graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed.

Roman- en theaterschrijver Erik Vlaminck (1954) verzorgt de inleiding van deze avond. Van hem verscheen afgelopen jaar de roman De zwarte brug. Al eerder trad hij op tijdens een literaire avond, voor ons een welkome ‘oude bekende’.

naar boven

donderdag 23 maart 2017
Stefan Hertmans over zijn nieuwe roman De bekeerlinge

In het najaar van 2016 verschijnt de nieuwe, grote roman van Stefan Hertmans, De bekeerlinge. In deze roman gaat Hertmans de sporen na van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Op deze bijzondere slotavond neemt Hertmans ons mee naar een klein dorp in de Provence, waar sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat wordt gesproken. En naar Caïro, waar men eind negentiende eeuw in een synagoge opzienbarende joodse documenten vindt...

Drie jaar geleden brak Stefan Hertmans (1951) door tot het grote publiek met zijn veelbesproken en gelauwerde boek Oorlog en terpentijn. Hij won er onder andere de Ako literatuurprijs 2014 en de Boekenuil mee en dit jaar nog de jongerenprijs Inktaap. Vanaf dat moment behoort hij tot de grote schrijvers van de Vlaamse letterkunde. Maar hij schreef al veel en veel meer. In boekvorm debuteerde hij in 1981 met de roman Ruimte, waarvoor hij de prijs voor het beste debuut ontving, hij schreef romans, essaybundels, korte verhalen, theaterteksten en poëziebundels. Voor de Poëzieweek 2016 verzorgde hij het geschenk Neem en lees. Ook over de grenzen wordt Hertmans gelezen en gewaardeerd. Zijn werk is vertaald in een tiental andere talen.

naar boven
 

Presentatie

Elly de Waard - In die tijd die

 

Mede namens Elly de Waard heten Uitgeverij De Harmonie en de Eerste Bergensche Boekhandel u van harte welkom op vrijdag 30 september a.s. om 17:00 uur bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen. De presentatie duurt tot ca. 19:00 uur.

 

 

In die tijd die overspant de ruimte van het heelal tot aan het bolletje van de konijnenkeutel, de tijdsperiode van de naaste toekomst tot aan de Tempel van Poseidon, zesentwintig eeuwen geleden; en van de Tweede Wereldoorlog tot de aanstaande. Dit alles in versvormen van hymne tot en met rap.

Boekpresentatie

Donderdag 15 september, van 17 – 19 uur

Op de 92ste geboortedag van Lucebert, op donderdag 15 september, presenteren uitgeverij De Weideblik en de Eerste Bergensche Boekhandel de bundel Wie wil stralen die moet branden, citaten en aforismen van Lucebert.

Dankzij de bescheiden prijs (€ 9,95) is het boekje niet alleen een mooi hebbeding voor alle Lucebert-liefhebbers, maar tevens een prachtige kennismaking voor wie het werk van deze dichter-schilder-fotograaf nog niet zo goed kent.

Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, doet een boekje open over de invloed van de poëzie van Lucebert op de Nederlandse taal.

Boekpresentatie

Hannah - Renske Gerstel

 

Op woensdag 7 september om 15:30 uur wordt het bijzondere uitvouwboek HANNAH feestelijk gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel.

Wees erbij! In de tuin van de boekhandel is speciaal hiervoor een expositie ingericht van de prenten uit het boek.

Het boek is gemaakt door Renske Gerstel. Zij woont in Bergen en volgde de opleiding Grafisch Ontwerpen aan de Gerrit Rietveldacademie.

Hannah is een boek zonder woorden dat opvalt door zijn originele en vindingrijke vorm: een uitvouwboek dat de richting van het verhaal volgt.
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar, maar eigenlijk voor iedereen.

 

Renske Gerstel, Hannah, Uitgeverij De Harmonie ISBN 9789076174792  € 17,50

Boekpresentatie Hans Dijkhuis

Vrijdag 29 april, 19.30 uur

Op vrijdagavond 29 april, nog net tijdens de Maand van de filosofie, zal de in Bergen woonachtige schrijver en filosoof Hans Dijkhuis zijn nieuwste boek, De platte aarde, De rijke geschiedenis van een mythisch denkbeeld presenteren in de Eerste Bergensche Boekhandel.

 

Daarnaast gaat hij aandacht besteden aan zijn roman De schuld, die vorige maand verscheen over de vriendschap tussen Descartes en Studler van Zurck, Heer van Bergen.

 

Vrijdagavond 1 april, 19.30 uur

Feestelijke avond rond twee bijzondere uitgaven en opening van bijbehorende expositie

Op vrijdagavond 1 april, vanaf 19.30 uur, besteedt de Eerste Bergensche Boekhandel aandacht aan twee bijzondere uitgaven in eigen beheer die in de afgelopen tijd zijn verschenen in een kleine oplage.

Het boek Als morgen een mens bevat een kort verhaal met gedichten, geschreven door de Alkmaarse schrijfster Inge Nicole en inkttekeningen van de Bergense kunstenaar Pieter Bijwaard.

 

De uitgave De dagen bevat een gedicht van Pauline Sparreboom en linosneden van Marit Dik.

De beeldend kunstenaars en de schrijvers/dichters zullen op deze avond aanwezig zijn en vertellen over/voordragen uit hun werk.

Feestelijke presentatie van Het geheim van Monet van Manon Berns

 

Het geheim van Monet is het nieuwe spannende kinderboek van auteur en kunstkenner Manon Berns (Bergen).

 

Woensdag 23 maart wordt het om 15.00 uur feestelijk gepresenteerd bij de Eerste Bergensche Boekhandel.

 

De auteur wordt geïnterviewd en zal een voordracht verzorgen. De toegang is gratis.

E l l y  d e  W a a r d  -  H e t  j a s j e  v a n  D a v i d  B o w i e

 

Woensdag 24 februari, vanaf 21 uur in de Taverne.

Elly de Waard in gesprek met Thomas Swinkels over haar boek Het jasje van David Bowie.

Muziek: JP den Tex

 

Muzikale Poëzieavond

Vrijdag 29 januari, van 19.30 uur tot 21.00 uur

Vier dichters en een muzikant treden afwisselend op tijdens een informele avond in de Eerste Bergensche Boekhandel. Met: Saskia Stehouwer, Tsead Bruinja, Pim te Bokkel en Hélène Gelèns. Basgitarist Jeroen Kurpershoek onderbreekt de dichtersoptredens met muziek naar eigen inzicht. Iedereen is welkom en de toegang is vrij!

 

Saskia Stehouwer, foto: Rosa van Elderen

Kunst10daagse 2015

Jos van Gessel - Schilderijen, objecten

In de Eerste Bergensche Boekhandel is tijdens de Kunst10daagse en daarna, tot half november, een expositie van de kunstenaar Jos van Gessel.

Op zondag 18 oktober is Jos de hele middag aanwezig.

Landschappen, tuinen en parken met daarin bijna altijd prominent een huis of een ander bouwwerk aanwezig. Het is deze wereld die de in Nijmegen werkende en in Ooij wonende beeldend kunstenaar schept in zijn schilderijen.

Jos van Gessel trad eerder op bij Kunst en Koningsduin en verzorgde de afbeeldingen voor de dichtbundel Ruïne van Bergen.

Boekpresentatie nieuwe roman van Thomas Verbogt

 

Op zaterdag 5 september presenteert Thomas Verbogt zijn pas verschenen roman Als de winter voorbij is.

Hij zal om 16 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel een korte impressie geven van zijn nieuwe boek en signeren. Iedereen is van harte welkom.

Thomas Verbogt (1952) woont en schrijft een gedeelte van het jaar in Bergen aan Zee. Hij schrijft romans, verhalen en toneelstukken, is columnist van De Gelderlander en vaak te horen bij de VPRO-radio. Zijn roman Verdwenen tijd (2009) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, zijn roman Perfecte stilte (2011) voor de Gouden Boekenuil.

 

 

ISBN 9789046819326 | gebonden met stofomslag | € 19,99

 

 

Nieuw boek Ata Kandó

Een uitgave van de Eerste Bergensche Boekhandel

Deze week verschijnt er een nieuw boek van Ata Kando, Kleine werkers.

 

 

Ata maakte 12 tekeningen/gouaches op haar 17de als afstudeerproject voor een grafische opleiding aan de Sándor Bortnyik-academie in Hongarije. De bedoeling was dat het een boek zou worden.

Giorgi Shengelia, Expositie

Op vrijdag 22 mei, vanaf 19.30 uur, vindt in de Eerste Bergensche Boekhandel de feestelijke opening plaats van een expositie van werken van Giorgi Shengelia.

Het betreft een aantal oudere werken, schilderijen en beelden, en kleurrijk werk dat Georgi recentelijk maakte, voortbordurend op zijn expositie Touch Down! in Kranenburgh vorige maand. Die expositie verbeelde de transformatie van zijn herinneringen aan een weelderig leven aan de Zwarte Zee naar een door de oorlog gedwongen landing - een nieuw bestaan - achter de Hollandse duinen van de Noordzeekust.

Giorgi Shengelia werd in 1977 in Sukhumi (Georgië) geboren en woont en werkt sinds 2003 in Bergen Hij volgde de kunstacademie te Tbilisi waar hij afstudeerde in de richting Glas Design / Glas in lood.

Expositie nieuw werk van Harrie Gerritz

Week van het korte verhaal

Tijdens de week van het korte verhaal treden er vier schrijvers van bijzondere korte verhalen bij ons op:

Sanneke van Hassel, Thomas Heerma van Voss, Manon Uphoff en Thomas Verbogt

   

Op zaterdag 21 februari zullen zij tussen 16 en 18 uur afwisselend voorlezen en vertellen over hun korte verhalen en die van anderen. Tussendoor is er ruimte voor gesprek en voor vragen aan de schrijvers.

 

Boekpresentatie 

vrijdag 16 februari, vanaf 17 uur

Begin februari verschijnt dé biografie over Lucebert door Wim Hazeu. Speciaal voor Bergen vertelt hij over Lucebert en zijn vriendschap met Roland Holst.

 

Zie: Activiteiten

 

 

 

 

Opruiming!!!!!!!!!!

Alléén vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 februari fors afgeprijsde boeken achter in onze winkel

 

op zondag 4 februari een spetterende finale vanaf 15 uur.

 

zie: Activiteiten