Wim Brands

Vrijdag 30 januari, vanaf 17 uur

Wim Brands leest voor uit zijn nieuwste bundel 's Middags zwem ik in de Noordzee. Ook is er aandacht voor het bibliofiele boek Hond van Noor van der Brugge met een gedicht van Wim Brands.

 

Expositie Grafiek en Kunstenaarsboeken

17 oktober 2014 (begin van de kunst10daagse in Bergen) t/m 16 november

 

 

Graag attenderen wij u op een bijzondere expositie in de Eerste Bergensche Boekhandel. 

 

 

Centraal staan kunstenaarsboeken, handgedrukt in zeer kleine oplage en met originele grafiek. Verschillende boeken zijn nooit eerder in Nederland geweest en zullen na de tentoonstelling waarschijnlijk niet snel meer te zien zijn, omdat het laatste exemplaren betreft.

 

Behalve deze zeldzame boeken, tonen we aan de wanden van de winkel origineel grafisch werk van de meeste van ondergenoemde kunstenaars. Alles is te koop.

 

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel. Het is ook mogelijk om de werken op afspraak te bekijken.

 

 

 

Kleine teken- en denkwedstrijd van Judith Nab. Doe mee!

Druk op de LINK

Feestelijke Boekpresentatie

Judith Nab, Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten.

Vrijdag 19 september, 19 uur

Op 19 september verschijnt Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten van Judith Nab. Het eerste exemplaar zal dan tijdens een feestelijke presentatie in de Eerste Bergensche Boekhandel aan de auteur worden uitgereikt.

In Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten stellen kinderen grote vragen waarop wetenschappers en zij zelf antwoorden proberen te vinden. Maar vooral roepen de vragen nog meer leuke vragen op.

Hoofdpersoon is Mira, een ondernemend en nieuwsgierig meisje dat een club heeft opgericht waar slechts twee regels gelden: alles is mogelijk en fantasie is waar.

Het resultaat is een inspirerende en filosofische reis naar o.a. het begin van het bestaan, naar de binnenkant van de aarde en naar het universum (kan dat wel?).

Wetenschappers houden kennis tegen het licht en proberen deze op een nieuwe manier te bekijken. In dit boek krijgen zij hulp van een andere groep specialisten die de wereld op een bijzondere manier bekijkt, namelijk kinderen.

Dit boek is een verzameling van alle mogelijke ideeën, visioenen en beelden van kinderen en wetenschappers over de wereld rondom ons (en daarbuiten).

Tentoonstelling Marena Seeling | schilderijen en wandobjecten

Opening en boekpresentatie: vrijdag 29 augustus 20.00 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel. De tentoonstelling is tot en met 27 september te bezichtigen.

Marena Seeling onderzoekt ruimte. Ze verkent haar gebied nauwgezet, of het nu IJsland, Lanzarote of de nieuwe brug bij Nijmegen is. Ze maakt er foto’s van en verwerkt deze in collages. De foto’s vormen ook vaak het startpunt voor haar schilderijen. In het schilderproces weekt zij de foto’s als het ware los van hun letterlijke betekenis.

Tevens verschijnt er een box met het boek The panorama discovered en een multiple in een oplage van 20 stuks. Tijdens de opening en bij voorintekening per mail bedraagt de prijs 200€, daarna 250€. De prijs van het boek is 24,50, tijdens de opening en bij voorintekening per mail 20€ info@marenaseeling.nll

 

 Erik Tierolf - Boekpresentatie

 

Zaterdag 31 mei, 16.00 uur

Na jarenlang schilderen is er eindelijk een boek verschenen met een overzicht van de schilderijen van de Bergense kunstenaar Erik Tierolf. De dichter Theo Olthuis heeft het boek gelardeerd met aforismen.
Dit boek wordt op 31 mei om 16.00 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel gepresenteerd door de kunsthistoricus Rolf Laimböck. Tijdens de presentatie van dit boek zal Samba Salad voor een muzikale dressing zorgen.
 

 

 

Boer Boris gaat naar zee prentenboek van het jaar 2015

 

Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout en Philip Hopman is verkozen tot prentenboek van het jaar 2015! Illustrator Philip Hopman heeft onze etalage versierd met origele tekeningen en prachtige houten panelen, beschilderd met o.a. de tractor van Boer Boris.

 

Actie Briljant Lezen

Samen met de Pioen Goudsmeden heeft de Eerste Bergensche Boekhandel een ludieke actie. Bij aankoop van 75 of meer euro aan boeken krijgt u een briljant cadeau. Onder deze steentjes bevindt zich één echte diamant ter waarde van 550 euro.

Laat uw steentje testen bij de Pioen Goudsmeden om er achter te komen of u de echte diamant hebt gewonnen.

De actie loopt tot en met 1 mei 2014

Opening expositie en boekpresentatie 

 

Op vrijdag 28 maart 2014 om 20 uur presenteren wij het boek UN/REAL van Coen Vernooij. Deze uitgave van 150 gesigneerde exemplaren is dan voor het eerst te zien en te koop. Tegelijkertijd is er een tentoonstelling van zijn objecten. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te zien tot en met 28 april. 

Iedereen is van harte welkom om dit feestelijke moment met Coen en ons te vieren.

Thomas van Aalten in de Eerste Bergensche Boekhandel

Zaterdag 12 april, van 11 tot 13 uur

Thomas van Aalten verkoopt en signeert zijn nieuwe roman Leeuwenstrijd

 

Leeuwenstrijd – Thomas van Aalten

Een familieroman

Voorjaar 2012. De opstandige puber Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona. Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in het Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel.

Verraad, verzet en verzoening in één familie – een grootse roman over vier generaties

Leeuwenstrijd geeft een panoramische blik op Nederland aan de hand van vier vaders en zonen Dona, die elk op hun eigen manier de idealen van een generatie vertegenwoordigen – maar passen ze ook allemaal het leeuwenpak?

Presentatie boek The Inner Rainbow van Henk van Oort

 

De feestelijke presentatie zal plaatsvinden in de Eerste Bergensche Boekhandel op vrijdagavond 4 april 2014 om 19.30 uur.

 Expositie Manuel Kurpershoek

Vanaf 29 november hebben wij een expositie van nieuwe houtsneden van Manuel Kurpershoek. 

Feestelijke opening: vrijdag 29 november, 19.30 uur.

U bent van harte welkom.

 

 

 

 

Presentatie 

 

Over Simeon. Een vriendschap met Simeon ten Holt

door Rita Verschuur

 
 
Geestig, herkenbaar en ontroerend.
Een mooie, bondige, onopgesmukte schrijfstijl.
– Ivo Janssen
 
 
 
 
woensdag 27 november 
Aanvang 17.00 uur
Eerste Bergensche Boekhandel
 

Kunst10daagse 2013

Alexandra Duprez                    en                        Jean-Pierre Le Bars

 

Feestelijke opening op zaterdag 19 oktober, 16 uur

Twee werelden uit Douarnenez Bretagne) ontmoeten elkaar in de Eerste Bergensche Boekhanel. De kunstenaars reizen samen naar Bergen en zijn bij de opening aanwezig.U bent van harte welkom. 

 

 

 

 

 

De expositie is te bezichtigen van 18 oktober tot half november, tijdens de openingstijden van de winkel.

 

 

Presentatie boek en cd van JP den Tex

Zaterdag 19 oktober, 14.30 uur

JP den Tex signeert zijn nieuwe boek Morgen
Wordt Het Beter
(uitgever In De Knipscheer)
in de Eerste Bergensche Boekhandel en zingt geheel akoestisch een paar liedjes.

Aansluitend een optreden van JP in De Taverne.

 

Koos Breukel

Expositie in de winkel van 20 september - 12 oktober

De expositie bestaat uit foto's en tot op heden verschenen boeken van Koos Breukel. Onlangs verscheen een overzichtscatalogus met een selectie van zijn beste werk tot op heden. Het boek Me We verscheen bij uitgeverij Hannibal in België en is te koop voor 55 euro.

 

 

 

 

 

Literaire avonden 2013-2014

De Eerste Bergensche Boekhandel en Kranenburgh Leesmuseum organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in Kranenburgh te Bergen.

U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:24 oktober Deborah Campert en Barbara van Kooten

24 oktober Debora Campert en Barbara van Kooten

21 november Ingmar Heytze en Leine

23 januari Poëzie: Mustafa Stitou en Rob Schouten

20 februari Manon Uphoff en Bert Wagendorp in gesprek met Frénk van der Linden

13 maart Oek de Jong en Anna van Nieukerken

 


Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kranenburgh
Een abonnement kost 50,00 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 12,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
 

 

Donderdag 23 mei, 17 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel

 

Feestelijke presentatie nieuwe bloemlezing gedichten van A. Roland Holst

Op 23 mei 2013, de 125ste geboortedag van ‘de prins der dichters’, verschijnt een  nieuwe bloemlezing van het werk van Roland Holst, samengesteld en voorzien van  een geschreven portret door Jan van der Vegt.
 

Donderdag 23 mei, 17 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel.

Expositie en presentatie

Suske en Wiske en het opgeheven vingertje! 

 

 

 

 

 

Op 20 april  om 16.00  uur verzorgt Jac.Splinter in de Eerste Bergensche Boekhandel een inleiding op de verzameling getiteld: Normen en Waarden in het werk van Jac.Splinter, een leitmotiv!

 

 

 

 

Boekpresentatie nieuwe roman Thomas Verbogt

 

Op donderdag 14 maart, aan de vooravond van Boekenweek 2013, presenteert Thomas Verbogt zijn splinternieuwe roman Kleur van geluk. Hij zal om 17 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel een korte impressie geven van zijn nieuwe boek en signeren. Iedereen is van harte welkom. 
 

Feestelijke prestentatie 

Vrijdag 1 maart, 17.00 uur

Taetske Hellinga presenteert haar nieuwe dichtbundel

 
HET WITTE DOEK
 
De bundel bestaat uit een kleine selectie van oude, minder oude en nieuwe gedichten en verschijnt in een oplage van 200 genummerde en gesigneerde exemplaren

Presentatie

vrijdag 15 februari a.s. om 17:00 uur

Elly de waard

de aarde, de aarde

en

Vogelwater, domein van dichters

Expositie Eduardo Chillida tijdens de Kunst10daagse en daarna
 (van donderdag 18 oktober tot half november 2012)

 

 

 

Literaire Avonden Bergen 2012 - 2013

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.

U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:

11 oktober Roland Colastica en Rodaan Al Galidi

29 november Reve-avond met Nop Maas en Diederik van Vleuten, deel 2

24 januari Poëzie: Neeltje Maria Min, Pieter Boskma en Menno Wigman

28 februari Indische avond met Eveline Stoel en Reggie Baay

21 maart Houellebecq-avond met Martin de Haan en Pieter van den Blink

 

Aanvang 20.00 uur

Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen

Een abonnement kost 47,50 euro

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.

 

Geert Mak signeert

Zaterdag 24 november, van 13.30 tot 15.00 uur 

Op zaterdag 24 november, van 13.30 tot 15.00 uur signeert Geert Mak in de Eerste Bergensche Boekhandel.

19 augustus 2012

Kunst & Koningsduin

De vijfde editie van Kunst & Koningsduin is georganiseerd door het PWN waterleidingbedrijf Noord-Holland, museum Nieuw Kranenburg en de Eerste Bergensche Boekhandel.

 

Bekijk het artikel met het filmpje uit het Noordhollans Dagblad van maandag 20 augustus. 

 

Voor uitgebreide informatie verwijzen we u naar de website.

 

03-06-2012 | Roland Colastica

Vuurwerk in mijn hoofd

Op zondag 3 juni, om 15.00 uur, zal Roland Colastica het verschijnen van zijn eerste Nederlandstalige jeugdroman Vuurwerk in mijn hoofd vieren in de Eerste Bergensche Boekhandel met tal van bekende jeugdboekenschrijvers.

 

 

1 juni 2012 20:00 uur | Presentatie Willem van Toorn & Hans van de Waarsenburg

Wij nodigen u van harte uit om op vrijdag 1 juni, vanaf 20 uur de feestelijke presentatie bij te wonen van de nieuwe bibliofiele bundel:

Dodemansdagen

4 mei 2012 | Biografie over Elburg door Jan van der Vegt

Vrijdag 4 mei om 17 uur

Op 4 mei 2012 wordt in de Eerste Bergensche Boekhandel een tentoonstelling geopend van tekeningen, fotocollages, monoprints en gouaches van Jan G. Elburg.


Het is een keus uit het werk dat tot en met 29 april op de veel omvangrijker Elburg-tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Schiedam hangt.

24 maart 2012 | Boekenweek 2012

Vriendschap en andere ongemakken

Etalage
De etalage is gewijd aan het nieuwe boek van Siet Zuyderland en Bernlef, Gedroomde ruimte. Het boek is een resultaat van 40 jaar vriendschap tussen schrijver en beeldend kunstenaar.

Vrienden signeren
Op zaterdag 24 maart 2012 vanaf 16 uur zullen de volgende vrienden/schrijvers/beeldend kunstenaars hun gezamenlijke uitgaven in de Eerste Bergensche Boekhandel signeren...

11-2011 | Fototentoonstelling Pe Okx

‘Westfriese Omloop’

Vanaf half november kunt u in de boekhandel een selectie van 10 foto's bekijken die kunstenaar Pé Okx maakte van de Westfriese Omringdijk. Deze foto's maakte hij voor het kunstproject.

4-11-2011 | Presentatie

Hoe het is en hoe we zijn

Op vrijdag 4 november, vanaf 17.00 uur, presenteert Cees Oosterhof zijn nieuwe gedichtenbundel in de Eerste Bergensche Boekhandel.

U bent van harte welkom.

21-10-2011 | Kunst10daagse 2011 in de Eerste Bergensche Boekhandel

Op vrijdagavond 21 oktober vanaf 20.00 uur kunt u in de Eerste Bergensche Boekhandel terecht voor de feestelijke opening van de tentoonstelling van Gerda Förster en Manuel Kurpershoek.

9-2011 | Mathieu Nab - Sculpturen

Tot eind september 2011 in de boekhandel.

6-2011 | Expositie Cees Andriessen

Juni 2011

In de maand juni is er in de Eerste Bergensche Boekhandel een expositie te bezichtigen van houtsneden en linosneden van de beeldend kunstenaar Cees Andriessen. Hieronder zijn ook originele Ex librissen die hij voor vele vrienden en collega-kunstenaars heeft vervaardigd.

22-6-2011 | Feestelijke presentatie van De tweede moeder van Rita Verschuur

Woensdag 22 juni 2011, vanaf 16.30 uur

Literaire avonden 2011-2012

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.

Longlist Europese Literatuurprijs bekend

Kijk voor het persbericht op:

www.letterenfonds.nl/pers/longlist-europese-literatuurprijs-bekend

Karien Hilbers voor de tweede maal op de shortlist beste boekverkoper

Ook in 2010 eindigde Karien Hilbers, mede-eigenaar van de Eerste Bergensche Boekhandel, op de lijst van de vijf beste boekverkopers van Nederland. Eerder gebeurde dat al in 2008, de voorlaatste keer dat de prijs werd uitgereikt.

Winnaar in 2010 werd Monique Burger van Island Book Store in Amsterdam.

20-5-2011 | Presentatie nieuw kinderboek van Sjoerd Kuyper

Met een frisse titel, een nieuwe illustrator, een opvallende vormgeving en een heuse auteurstournee vieren we het negende (en tevens laatste) boek over de meest vertederende kleuter van Nederland: Robin.

O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper met illustraties van Marije Tolman wordt vrijdag 20 mei gepresenteerd.

1-5-2011 | Expositie Harrie Gerritz

In de maand Mei is in de Eerste Bergensche Boekhandel een expositie te bezichtigen van schilderijen, grafiek en bronzen beelden van Harrie Gerritz.

27-4-2011 | Feestelijke presentatie

Hoera, ik ben weer wakker, nieuwe gedichten van Theo Olthuis

Woensdag 27 april 2011, vanaf 16.00 uur 

19 februari 2011 | Presentatie Armando, De Stilte/Die Stille

Zopas verscheen bij uitgeverij Ergo Pers De stilte / Die Stille, een tweetalige uitgave met lithografieën en gedichten van Armando.

Dit boek wordt gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel op 19 februari, vanaf 16.00 uur.

26-11-2010 | Presentatie Opa Toetoet van Chris Veraart en Gerrie Hondius

Belangstellenden zijn van harte welkom om deze feestelijke gebeurtenis samen met schrijver en illustrator te vieren in de Eerste Bergensche Boekhandel.

21-10-2010 | Bram van Velde Kunst10daagse 2010

Vanaf 21 oktober exposeert de Eerste Bergensche Boekhandel werken van Bram van Velde (1895 – 1981). Er zijn litho‘s, etsen, een aquarel uit 1923 en bibliofiele boeken met originele grafiek te zien. De tentoonstelling duurt tot half november.

29-08-2010 | Leine, Pim te Bokkel en Tsead Bruinja in de boekhandel

Poëzie en muziek bij de Eerste Bergensche Boekhandel.
Met o.a. Leine, Hélène Gelèns, Pim te Bokkel en Tsead Bruinja.

15-8-2010 | Kunst & Koningsduin 2010

Vierde aflevering Kunst & Koningsduin

Zondag 15 augustus 2010 van 11.00 uur tot 17.00 uur. Daarna kunt u genieten van een muzikale afsluiting door Eric Vloeimans.

3 juli 2010 | Presentatie Theo Olthuis, Samba Salad en Sjoerd Kuyper

Vanaf 16.00 uur in de hopelijk zonnige achtertuin van de Eerste Bergensche Boekhandel een meet & greet / signeersessie houden voor fans en liefhebbers.

11 juni 2010 | Expositie De zere bal van Kees Oosterbaan

Beeldend kunstenaar Kees Oosterbaan toont twintig geschilderde tableaus van pijnlijke spelmomenten in de etalage van de Eerste Bergensche Boekhandel, van 11 juni tot 5 juli 2010.

28 mei 2010 | Expositie Mariës Hendriks

Onlangs verscheen bij Oscar Lourens Book Production het boek Public vs Private, een overzicht van het werk van beeldend kunstenares Mariës Hendriks. Ter ere daarvan heeft de Eerste Bergensche Boekhandel in de maand juni een expositie van haar indrukwekkende houtgravures.

 

3 april 2010 | Expositie Angeline Lips

Over haar grafische werk dat in de Eerste Bergense Boekhandel wordt getoond zegt ze het volgende: “Op het poëziefestival van Watou (België) werd ik erg getroffen door een gedicht van Herman de Coninck. Ik ben daarop zijn werk gaan lezen. Het sprak heel erg tot mijn verbeelding. Ik wilde er wat mee gaan doen. Ik besloot zeefdrukken te gaan maken bij gedichten, zoals ik ook heb gedaan bij werk van Jan Arends”.

15 maart 2010 | Expositie Kim Eggens, Blank Books

Kim Eggens maakt wonderschone blanco boeken waarin plaats is voor persoonlijke verhalen en gedachten van de bezitter ervan. Haar boeken zijn allemaal uniek en met de hand gemaakt. Door het gebruik van zelfgemaakte foto’s, fantasieën en gedachten door de dag heen is geen boek hetzelfde. In de etalage van de boekhandel kunt u een keuze uit haar werk bezichtigen. In de winkel hangen nog enkele textielcollages.

14 maart 2010 | Eerste Bergensche Boekhandel 100 jaar

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de boekhandel kreeg Manuel Kurpershoek de opdracht een nieuwe boekenlegger te ontwerpen. De slimme rakker drukte een feest prent van 63 x 42 cm, om die vervolgens te versnijden tot 18 verschillende boekenleggers die als
zelfstandige kunstwerkjes het fris aangekochte boek kunnen versieren.

Programma literaire avonden | Seizoen 2010-2011

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.

18 december 2009 | Presentatie kookboek Made in Holland

Op vrijdag 18 december vanaf 17.00 uur kunt u kennismaken met de makers van het nieuwe kookboek Made in Holland. U kunt hapjes proeven van enkele heerlijke recepten uit dit boek en luisteren naar verhalen van vrouwen over de tradities en eetgewoonten uit hun land van herkomst.

24 oktober 2009 | Mariët Meester, presentatie Liefdeslied van een reiziger

Als afsluiting van de kunst10daagse zal Mariët Meester vertellen over haar zesde en zojuist verschenen roman Liefdeslied van een reiziger.

17 oktober 2009 | Kunst10daagse 2009 | Alexandra Duprez

Alexandra Duprez (Bretagne, 1974) schildert en tekent een eigen, besloten wereld, waarin de fantasie eindeloos is. We zien jurken, honden, baby’s, lichaamsdelen in rauwe of sprekende kleuren. Het is nooit het anekdotische dat telt. Maar wel haar beeldtaal, het spel met de materie en haar kleurgebruik.

18 september 2009 | presentatie Hot Chocolate van Rob Scholte

Presentatie van het nieuwe boek van beeldend kunstenaar Rob Scholte. In opdracht van woningcorporatie Ymere maakte Scholte een kunstwerk voor de twintig meter hoge gevel van een nieuwbouwcomplex De tuin van Houten in Weesp, vernoemd naar de chocoladefabrikant Van Houten.

Programma literaire avonden | Seizoen 2009-2010


De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.
U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden.

28 augustsus 2009 | Opening tentoonstelling Jutka Rona

Een jaar lang legde fotografe Jutka Rona vrijwel van dag tot dag haar omgeving vast in ogenschijnlijk achteloos gemaakte foto’s; vluchtige beelden van dingen waar haar oog toevallig op viel of die haar raakten: de kat van de buren, regendruppels op het raam, wapperende was, vrienden en familie op bezoek. Ze voert de kijker en lezer haar wereld binnen, maar laat ook de buitenwereld toe door het plaatsen van nieuwsberichten, voornamelijk uit mondiale brandhaarden.

1 mei 2009 | Presentatie Boom, Eelco Franz en Sjoerd Kuyper

Op vrijdag 1 mei aanstaande om 17.00 uur hebben wij een speciale presentatie in de Eerste Bergensche Boekhandel. De jonge, in Bergen aan Zee geboren, fotograaf Eelco Franz maakte een serie foto’s van bomen. Deze zwart-witfoto’s drukte hij af met bestaande technieken, maar voegde daar in zijn doka een experiment aan toe met het opbrengen van chemicaliën. Hierdoor ontstonden bijzondere beelden. Hij vroeg schrijver en dichter Sjoerd Kuyper zich door deze fotoserie te laten inspireren. Zo kwam het gedicht ‘Boom’ tot stand.

24 april 2009 | Presentatie Larrios van Slauerhoff door Andrej te Boekhorst

Op Vrijdag 24 april om 16.30 uur ziet een nieuwe uitgave van het verhaal Larrios uit de bundel Schuim en as (1930) van J. Slauerhoff het licht. Deze editie is van aantekeningen en commentaar voorzien door Andrej te Boekhorst, docent Nederlands aan het Murmellius Gymnasium te Alkmaar.

26 maart 2009 | Presentatie nieuwe bundel Elly de Waard

In het halogeen
Op donderdag 26 maart om 17.30 uur vieren wij het verschijnen van de nieuwe dichtbundel van Elly de Waard.

1 maart 2009 | Opening expositie Dirck Nab en Theo Elfrink

Dirck Nab en Theo Elfrink in de Kapberg: de keuze van Thomas Swinkels.

Thomas Swinkels, kunstliefhebber en boekhandelaar van de Eerste Bergensche Boekhandel is de samensteller van deze tentoonstelling. Hij organiseerde in Bergen en Alkmaar eerder exposities en bijeenkomsten met schrijvers en kunstenaars als Koos Breukel, Constant Nieuwenhuis, Arjen Zwart, Manuel Kurpershoek. Swinkels opent op zondag 1 maart om 15.00 uur de expositie.

28 februari 2009 | expositie Norbert Olthuis

Kleine expositie voor Norbert Olthuis (28 februari 1925 – 26 augustus 2009) met tekeningen van Norbert Olthuis, foto’s van Koos Breukel en schilderijen van Dirck Nab.

Vanaf 26 augustus hangen er ruim drie weken lang tekeningen, foto’s en schilderijen in de Eerste Bergensche Boekhandel. In 2009 is het atelier van Norbert Olthuis ontruimd. Toch is deze bijzondere leef- en werkplek voor het oog niet verloren gegaan, dankzij foto’s van Koos Breukel en twee schilderijen van Dirck Nab.

21 februari 2009 | opening expositie Oscar Lourens

Zaterdag 21 februari, 16.00 uur, Feestelijke opening expositie Oscar Lourens (de expositie duurt tot en met zaterdag 21 maart)

Tijdens de opening zal Oscar aanwezig zijn.

De kunstenaar Oscar Lourens volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Kampen. Sinds 1996 maakt hij miniatuurmodellen van architectonische ruimten die hij zich, veelal vanuit een persoonlijke betrokkenheid, wil toe-eigenen.

Programma Literaire Avonden | Seizoen 2008-2009

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.

15 november 2008 | Expositie Ata Kandó

Fotograaf van wereldformaat uit Bergen NH.

Op zaterdag 15 november om 16.00 uur opent de Eerste Bergensche Boekhandel een expositie met foto’s van Ata Kandó. De expositie is mede mogelijk gemaakt door Ata Kandó, Gallery Hup Amsterdam en uitgeverij Mets en Schilt.

Deze tentoonstelling is ter ere van de twee boeken die in 2008 rondom haar werk verschenen en natuurlijk vanwege haar prachtige foto’s. The living other geeft een confronterend beeld van de verhoudingen tussen mens en dier. Aan dit boek werkten veel bekende fotografen mee.

13 oktober 2008 | Expositie Antoni Tàpies

Van maandag 13 oktober t/m vrijdag 14 november 2008

Vanaf 13 oktober tot half november, en dus ook tijdens de Kunst10daagse (van 17 t/m 26 oktober), tonen wij in onze winkel bijzonder werk van de Spaanse kunstenaar Antoni Tàpies (Barcelona 1923). De tentoonstelling komt tot stand met medewerking van Galerie Lelong uit Parijs en twee verzamelaars uit Nederland. Galerie Lelong heeft twee bijzondere uitgaven met Tàpies gemaakt. Matière du souffle bestaat uit gedichten van Dupin en dertien grote gravures. In Equation, met tekst van Fremon, zijn vijf prenten opgenomen, en daarbij is een suite met de vijf originele drukken, gesigneerd en genummerd.

3 september 2008 | Presentatie 'Het geheim van mijn moeder' van Rita Verschuur

Feestelijke presentatie van het nieuwe boek van Rita Verschuur, Het geheim van mijn moeder.

Woensdag 3 september, 16.30 uur

Uitgeverij Cossee en de Eerste Bergensche boekhandel nodigen u uit aanwezig te zijn tijdens de feestelijke presentatie van het nieuwe boek van Rita Verschuur.

24 augustus 2008 | Kunst en Koningsduin: duinen als decor voor kunst

In het Noordhollands Duinreservaat bij Bakkum wordt zondag 24 augustus de derde editie gehouden van het culturele evenement Kunst en Koningsduin. Kunstenaars die in deze omgeving hun inspiratie vinden, presenteren langs een wandelroute in het duingebied verschillende kunstvormen, waaronder poëzie, literatuur, muziek, theater, dans en een grote verscheidenheid aan beeldende kunst. De toegang is gratis.

9 mei 2009 | Violet Falkenburg in gesprek met burgemeester Hetty Hafkamp

Vrijdag 9 mei, 19.30 uur

In Boekenweek 2008 verscheen van Violet Falkenburg Later is vandaag, interviews met vijftien bekende Nederlanders over ouder worden. Zij was nieuwsgierig naar de levenservaringen van de steeds groter wordende groep mensen tussen de 55 en 70 jaar. Twee jaar eerder sprak zij met alleenstaande werkende moeders en bundelde hun verhalen in Ik ben om zes uur thuis, Gesprekken met alleenstaande werkende moeders. Éen van deze moeders is Hetty Hafkamp, de nieuwe burgemeester van Bergen.

11 april 2008 | Presentatie liedjesbundel Zingen op de achterbank 2

met cd van Rita Iny en Herman Link!

Op vrijdag 11 april a.s. om 17.00 uur is de presentatie in de Eerste Bergensche Boekhandel van deze bundel en een nieuwe verzamel cd, Wereldfeest 2.  De bekende Bergense kinderboekenschrijvers Theo Olthuis en Sjoerd Kuyper zullen elk een exemplaar van de liedjesbundel overhandigen aan de makers Rita Iny en Herman Link. Natuurlijk zullen er ook nog liedjes uit de bundel te horen zijn.

22 maart 2008 | Boekenweek 2008 Koos Breukel

van 12 t/m 22 maart

Door de CPNB is Koos Breukel gevraagd om voor Boekenweek 2008 portretten te maken van boekenweekgeschenkschrijver Bernlef en boekenweekessayschrijver Renate Dorrestein. Een originele, levensgrote afdruk van een schitterend portret van Bernlef is de komende weken te bezichtigen in de etalage van onze boekhandel.

29 februari 2009 | Presentatie nieuwe roman Gijs IJlander

Feestelijke presentatie van de nieuwe roman van Gijs IJlander:

Geen zee maar water

Zo’n twintig jaar geleden verscheen bij uitgeverij Veen van Gijs IJlander de korte roman De kapper, het debuut dat bekroond werd met de Anton Wachterprijs en de Geert Jan Lubberhuizenprijs (nu de selexyz debuutprijs). Nu, vele jaren en vele boeken later, verschijnt zijn nieuwe roman Geen zee maar water met een heel actueel thema. Hoe het water Nederland verdeelt… Een originele roman over land teruggeven aan de zee. Over dit manuscript was iedereen van uitgeverij Cossee onverdeeld enthousiast.

Programma literaire avonden | Seizoen 2007-2008

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.

1 december 2007 | Expositie grafiek van Harry Agema

In de maand december laat Harry Agema in onze winkel heldere, experimentele grafiek zien. Zijn werk verveelt geen moment, uit alles straalt het plezier van het ontdekken.

17 november 2007 | spectaculair Harry Potter-feest

Feestelijke happening rondom de verschijning het laatste deel van Harry Potter.

In de geheimzinnige nacht van vrijdag 16 op 17 november maak je kans om toegelaten te worden aan het feestmaal van Zweinstein te Bergen.

15 november 2007 | Presentatie van Het geheim van Opa Toetoet

door Chris Veraart, met tekeningen van Gerrie Hondius.

Donderdag 15 november om 16.30 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel

Opa Toetoet krijgt, als hij nog helemaal geen opa is maar nog een jonge vader, MS (Multiple Sclerose). In het boek woont hij in een wit huisje aan de rand van een groot bos. Hij houdt veel van de natuur en rijdt met zijn scootmobiel iedere dag een rondje door de duinen.

19 oktober 2007 | kunst10daagse met Judith Maria Kleintjes

Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 oktober

Expositie Judith Maria Kleintjes

In de Eerste Bergensche Boekhandel kunt u tijdens de Kunst10daagse en enkele weken erna, tot 17 november, kennismaken met het werk van Judith Maria Kleintjes.

3 oktober 2007 | Feestelijk begin Kinderboekenweek

Op woensdag 3 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, om 16.30 uur presenteren wij samen met uitgeverij Holland de nieuwe bundel verzamelde gedichten van Theo Olthuis, In je hoofd kun je alles.

21 september 2007 | Presentatie en expositie Sjaantje doet alsof

Vrijdag 21 september vanaf 17.00 uur presenteren Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Eerste Bergensche Boekhandel het nieuwe prentenboek van Sjoerd Kuyper en Daan Remmerts de Vries. Tegelijkertijd is er een tentoonstelling van de originele illustraties. Sjoerd zal zijn boek voorlezen en Daan zal vertellen over de afbeeldingen.

Boekpresentatie 

vrijdag 16 februari, vanaf 17 uur

Begin februari verschijnt dé biografie over Lucebert door Wim Hazeu. Speciaal voor Bergen vertelt hij over Lucebert en zijn vriendschap met Roland Holst.

 

Zie: Activiteiten

 

 

 

 

Opruiming!!!!!!!!!!

Alléén vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 februari fors afgeprijsde boeken achter in onze winkel

 

op zondag 4 februari een spetterende finale vanaf 15 uur.

 

zie: Activiteiten