100 jaar boekhandel

Hieronder volgt een verhaal van Sjoerd Kuyper over de geschiedenis van de Eerste Bergensche Boekhandel. De tekst verscheen eerder in het boek Hier scheen het geluk bereikbaar, Van Gorter tot Van Dis, schrijvers over Bergen, 2001 uitgeverij Conserve.

‘Schilderwerk gebroken wit, deur groen’

Sjoerd Kuyper over de Eerste Bergensche Boekhandel 

‘De Eerste Bergensche Boekhandel is zo vanzelfsprekend,’ zegt Henk Jellema, redacteur van het Bergense weekblad De Duinstreek en kenner van literair Bergen, ‘dat niemand er ooit aandacht aan heeft besteed.’ Hij heeft gelijk. Met name over de eerste jaren van de winkel is nauwelijks iets terug te vinden.

In 1906 kwam Abram Joseph Bonda van Sommelsdijk naar Bergen. Op 14 maart 1910 kreeg hij van Burgemeester en Wethouders toestemming tot het stichten van een Winkelhuis en Drukkerij aan de Oude Prinsweg 11. De voorgevel op de bouwtekening toont grote gelijkenis met de huidige. Alleen de luifel ontbreekt, en waar zich nu de brede etalage rechts (van buiten gezien) bevindt, is een smal raam getekend. Het was ook niet de bedoeling van Bonda dat de ruimte erachter tot de winkel zou gaan behoren. Op de plattegrond staat ‘zitkamer’. Het vloeroppervlak van de winkel (achter de etalageruit links) was 4½ bij 4 meter. Nog niet een kwart van wat het nu is.

Boekpresentatie - Expositie

 

zondag 19 november, 16 - 18 uur.

Een schitterende selectie foto's van KLM-gezagvoerder Lucas de Ruyter van Steveninck verschijnt voor het eerst in boekvorm. 

 

Zie: Activiteiten

 

 

 

 

Adriaan van Dis - Peter van Dongen

Vrijdag 1 december, 19:30 uur

 

Presentatie van het beeldverhaal naar de roman Familieziek van Adriaan van Dis  

 

zie: Activiteiten